5 redenen om tweedehands kinderkleding te kopen

Gepubliceerd op 12 maart 2024 om 13:00

Kinderen hebben nu eenmaal vaak nieuwe kleren nodig. Ze groeien snel en voor je het weet hebben ze alweer een maatje groter nodig. Kinderen vallen en spelen waardoor kleren sneller kapot gaan of vies worden. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om steeds weer in de stad of online nieuwe kleren te kopen. Maar heb je er weleens aan gedacht om de garderobe van je kids aan te vullen met tweedehands kleding? Hier 5 redenen waarom het echt een goed idee is om tweedehands kinderkleding te kopen.

5 redenen om tweedehands kinderkleding te kopen

1. Betaalbaar

Alles is de afgelopen jaren duurder geworden en er zijn steeds meer mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Zeker als je kinderen hebt zul je dit gemerkt hebben. Kinderkleding kan ontzettend duur zijn. Zeker als je kinderen graag met laatste mode meelopen en bepaalde merken willen dragen kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Kies je voor tweedehands kleding voor je kinderen dan wordt het een heel stuk betaalbaardere. Je kan echt toffe merken scoren voor een super mooie prijs. Zo zijn je kinderen blij en hou jij alles binnen budget. En blijft er misschien nog wat geld over voor andere leuke dingen. 

 

Bespaar geld door tweedehands kinderkleding te shoppen

2. Kwaliteit 

Er hangt misschien nog een beetje een stoffig imago rondom tweedehands kinderkleding. Waarbij het de afgelopen jaren voor volwassenen steeds hipper werd om tweedehands (vintage) kleding te kopen. Is dit bij kinderkleding nog niet helemaal doorgedrongen. Waarom wordt er zoveel vintage kleding gekocht? Omdat deze kleding zijn kwaliteit heeft bewezen! Je ziet soms kleding uit de jaren 60/70 die nog altijd van hele goede kwaliteit is, zelfs na al die jaren! Dit geld natuurlijk ook voor tweedehands kinderkleding. Deze is natuurlijk niet zo oud maar heeft wel degelijk zijn kwaliteit bewezen. Kinderkleding krijgt namelijk vaak veel te verduren. Vallen, kruipen, spelen en vaak in de wasmachine heeft deze kleding allemaal al doorstaan. En daarom weet je dat de kleding die je tweedehands koopt tegen een stootje kan. Ook is de kans op krimpen of verkleuren in de was een stuk kleiner geworden.  Als je tweedehands kinderkleding koopt via Marktplaats of Vinted weet je niet altijd van te voren wat je krijgt en hoe goed de kwaliteit van de kleding nog is. Bij Jet selecteren wij alle items heel zorgvuldig omdat wij alleen de beste kwaliteit aan jou willen verkopen. En ben je toch niet tevreden dan is er altijd de mogelijkheid om het terug te brengen. 

Draag bij aan een duurzamere wereld door tweedehands kinderkleding te kopen

3. Duurzaam

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn thema's die veel mensen bezig houdt de laatste tijd. En zoals er vroeger al werd gezegd: 'een beter milieu begint bij jezelf'. Ik denk dat iedereen wel zijn steentje bij wil dragen aan een beter milieu maar soms is het ook lastig hoe je dit aanpakt. Door tweedehands (kinder-)kleding te kopen draag jij bij aan een duurzamere maatschappij en een beter milieu. Er is namelijk minder afval als we meer tweedehands kopen. Ook zal de hoeveelheid nieuw geproduceerde kleding verminderen. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende sectoren in de wereld. Ze verbruiken ontzettend veel water, stoten veel CO2 uit en er vindt veel milieuvervuiling rondom de fabrieken plaats door alle giftige stoffen die gebruikt worden bij het verven van de kleding. Zo min mogelijk kleding kopen is dus eigenlijk het allerbeste maar met opgroeiende kinderen is dat eigenlijk geen optie. (En laten we eerlijk zijn wij als volwassen vinden het stiekem toch ook veel te leuk om af en toe een nieuwe outfit te scoren?) Dus laten we dan zoveel mogelijk de kleding die er is te hergebruiken en te zorgen dat deze in ieder geval niet voor niets is gemaakt. 

4. Probeer eens iets anders

Omdat tweedehands kinderkleding zo betaalbaar is kun je eens iets anders proberen voor je kinderen. Stel je voor je tienerdochter zeurt al jaren om een bepaald soort schoenen die ze echt persé wil! Jij vindt de schoenen veel te duur en bovendien weet jij uit ervaring dat deze schoenen helemaal niet lekker lopen. Je tiener zal natuurlijk niets daarvan willen weten want: 'iedereen heeft ze'. Oplossing? Koop de schoenen tweedehands voor een fractie van de nieuw prijs. Je dochter is blij en komt er na een paar weken achter dat ze inderdaad toch niet zo lekker zitten maar dat geeft ze natuurlijk nooit toe. Vervolgens liggen de schoenen na enkele keren dragen in een hoek. Maar je hebt er in ieder geval niet te veel geld voor betaald. 

Of je ziet zelf steeds een ontzettend leuk merk hangen in een kinderkleding winkel maar vind het wel behoorlijk duur en bent niet helemaal overtuigd of de broeken wel bestand zijn tegen een kruipende dreumes. Koop broeken van het merk tweedehands, probeer het uit en ben je overtuigd kun je alsnog overwegen eens een nieuwe broek van dit merk aan te schaffen. 

Je kunt dus door tweedehands kinderkleding te kopen op een laagdrempelige manier kennis maken met nieuwe merken zonder dat dit al te veel pijn doet in je portemonnee.

5. Spelen en vies worden mag

Kinderen doen natuurlijk niets liever dan spelen en vies worden (althans de meeste kinderen). Maar als ouder wil je ook dat ze zuinig om gaan met hun kleren. Als je tweedehands kinderkleding koopt hoef je je niet al te veel zorgen te maken dat de kleding van je kinderen vies wordt of kapot gaat. Zoals hierboven bij het derde punt al benoemd heeft de kleding zijn kwaliteit al bewezen dus weet je dat het tegen een stootje kan. Maar gaat er toch een keer een broek kapot dan doet dit toch minder pijn als het broek van een paar euro is dan bij een broek waarvoor je de hoofdprijs hebt betaald. 

Zelf kies ik er vaak voor om voor mijn kinderen enkele (duurdere) nieuwe kleding te kopen waar ze ook echt zuinig mee zijn. En de kledingkast verder aan te vullen met goedkopere (tweedehands) items waarin ze lekker hun gang kunnen gaan. Dan is een vlekje dat er echt niet meer uit gaat of een keer een kapotte knie toch minder erg. De nieuwe kleding waar ze zuinig mee zijn geweest kan ik dan weer verkopen of doorgeven voor een volgende ronde. 

Maak je geen zorgen als je kindje vies wordt. Met tweedehands kinderkleding kunnen je kinderen lekker zichzelf zijn

Wat zijn de nadelen?

Zijn er dan echt geen nadelen aan tweedehands kleding kopen? Natuurlijk zijn die er wel en ook die moeten natuurlijk eerlijk benoemd worden. Wanneer je tweedehands kinderkleding koopt op bijvoorbeeld marktplaats, Vinted of via Facebook Marketplace weet je niet altijd wat je krijgt. Kleding wordt vaak in een pakket aangeboden waarbij je het risico loopt dat er (veel) kleding in zit die je niet leuk vind of niet meer mooi is. Ook ben je niet verzekerd van kwaliteit. Kleding kan er op foto's heel anders uitzien dan in het echt waardoor je soms toch voor onaangename verrassing komt te staan. En dan is er natuurlijk de (kleine) kans op het risico dat je te maken krijgt met oplichters. En heb je niet de mogelijkheid om te retourneren of je geld terug te krijgen als het gekochte toch tegenvalt of niet past. 

Tweedehands kinderkleding kopen op een rommelmarkt of bij een kennis/familielid is dan alweer een iets betere optie omdat je de kleding van te voren kan zien en misschien ook wel passen waardoor dit risico al weg valt. Maar ook dan wordt het een lastig verhaal als de kleding snel stuk gaat. Je kunt dan geen aanspraak maken op garantie of iets dergelijks. 

Dan heb je natuurlijk nog de optie om te shoppen bij een tweedehands kinderkleding winkel of webshop. Hier vallen meteen veel van de nadelen weg. Echter is het wel altijd slim om goed de voorwaarden van de (web)winkel te checken omdat hier ook nog vaak veel verschil in kan zitten en niet iedere webwinkel zich houdt aan de officiële regels bijvoorbeeld omtrent retourneren. Kies daarom altijd voor een webshop met een keurmerk (bijvoorbeeld webwinkelkeur). Zo weet je dat alles in orde is en jij veilig en betrouwbaar kan winkelen. En mocht er toch een keer iets niet gaan zoals het hoort, dan kun je altijd hulp vragen bij het keurmerk om het geschil op te lossen. 

 

Conclusie

Er zijn dus een hele hoop goede redenen waarom je kunt overwegen om tweedehands kleding te kopen voor je kinderen. Ik zie het dan ook echt als een win-win-win-win-win situatie. Dit klinkt misschien wat overdreven maar zo zie ik het echt. Dus in het kort nog eens de voordelen van tweedehands kinderkleding:

1. Je bespaart geld

2. Je kies voor kwaliteit

3. Je draagt bij aan een duurzamere wereld

4. Je kunt eens iets anders proberen

5. Je kind kan lekker ravotten en spelen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken

Probeer wel voor jezelf het juiste kanaal te kiezen om de kleding aan te schaffen. En ben je bewust van de risico's die ieder kanaal met zich mee kan brengen. 

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je op een betrouwbare en veilige manier tweedehands kleding shoppen voor je kinderen? Neem dan een kijkje in onze webshop

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.