6 praktische tips voor de vakantiekoffer + extra tips voor onderweg

Gepubliceerd op 12 juni 2024 om 22:11

Nog maar een paar weken en dan begint voor de meeste kinderen de zomervakantie! Het aftellen is begonnen! Het moment in het jaar dat de meeste gezinnen er op uit trekken voor een welverdiende vakantie. Lekker de zon op zoeken in het buitenland of genieten in ons eigen mooie landje! Voor sommige ouders ook wel een moment dat er wat vakantiestress kan ontstaan. Want voor een heel gezin koffers inpakken is niet altijd een leuke taak. Helaas past meestal niet de hele garderobe van je kind(eren) in het koffer. Je hebt natuurlijk te maken met wat beperkingen. In het vliegtuig mag je vaak maar een bepaald aantal kilo per persoon meenemen en ga je met de auto op reis dan is de ruimte vaak ook beperkt. Wij geven je daarom praktische tips  voor de vakantiekoffer. 

Tip 1: Maak setjes

Zorg ervoor dat je setjes inpakt. Dit kunnen kant en klare setjes zijn die dus als set zijn gekocht of maak zelf setjes van de kleding die je kindje graag draagt. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel meeneemt en maar ook dat je niet opeens 10 broeken en maar 3 shirtjes bij je hebt. Ook maakt dit het aankleden op vakantie een stuk makkelijker. Doe de setjes bij elkaar in het koffer. Zo kunnen de iets oudere kindjes zelfs makkelijk zichzelf aan kleden zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze gekke outfits bij elkaar combineren. Is je kindje nog te klein om het zelf te doen, dan scheelt het een hoop keuzestress voor jou want je hebt de setjes al gemakkelijk bij elkaar. 

Tip 2: Ga voor comfortabele outfits

Op vakantie willen jij en je gezin natuurlijk lekker kunnen ontspannen. Dat gaat het beste in een lekker zittende comfortabele outfit. Dit hoeft niet te betekenen dat je kind elke dag in een trainingspak of joggingbroek rondloopt. Comfortabel kan ook hartstikke leuk zijn. Ga voor korte broeken in een fijne zachte stof (bijvoorbeeld joggingstof, katoen, of linnen) en combineer deze met lekkere luchtige t-shirtjes en tops. Zo heeft je kind de perfect outfit om lekker te ontspannen en hebben ze alle vrijheid om te kunnen ravotten in de speeltuin of het strand.

 

Tip 3: (Voor de meiden) Kies voor jumpsuits, playsuits of jurkjes

Bij tip 1 gaf ik al aan dat het handig was om met setjes te werken. De nog makkelijkere variant hiervan is om zoveel mogelijk jumpsuits, playsuits of jurkjes in te pakken. Dan heb je namelijk aan 1 kledingstuk al voldoende voor een hele outfit. Scheelt super veel ruimte in het koffer en het staat ook nog eens super leuk! Jumpsuits, playsuits en jurkjes zitten vaak ook nog eens super comfortabel en daar komt tip 2 weer om de hoek kijken. Voor de meiden die een jurkje niet fijn vinden is een jumpsuit of playsuit een goed alternatief. Een jumpsuit is de variant met lange pijpen, de playsuit heeft korte pijpen. Voor de allerkleinste die nog een luier dragen kan een jumpsuit of playsuit soms niet heel handig uitpakken, maar de meeste playsuits in onze webshop in de kleinere maten hebben knoopjes aan de onderkant zodat je makkelijk kunt verschonen. 

Tip 4: (Voor de jongens) Gebruik de zwemshort als korte broek

Zwemkleding kan natuurlijk niet ontbreken op een heerlijke zon vakantie! Om ruimte te bespraken in het koffer kun je ervoor kiezen om een paar extra zwemshorts in te pakken en een paar korte broeken daarvoor in plaats thuis te laten. Met een t-shirtje of tanktop erop staat een zwemshort superleuk als korte broek. Ga je wat langer weg en wil je tussendoor een wasje doen dan is de zwemshort ook een super goed alternatief, deze kun je makkelijk op de hand wassen (of eventueel in de wasmachine) en ze hebben het grote voordeel dat ze super snel drogen. Ga je een dagje naar het strand of het zwembad? Trek je zoontje gewoon alvast de zwemshort met een t-shirtje aan. Zo heb je ook geen gedoe met omkleden.  

Tip 5: Maak gebruik van packingcubes 

Zelf vind ik het heel handig om te werken met packingcubes. Packingcubes zijn een soort zakken/tasjes in verschillende formaten waarin je makkelijk al je spullen overzichtelijk in je koffer kunt opbergen. Ook zorg je er met packingcubes voor dat je bijvoorbeeld je schoenen gescheiden blijven van je kleding. Je kunt er voor kiezen om een cube te vullen met t-shirts, een cube met broeken en cube met ondergoed. Of je pakt setjes bij elkaar in de packingcubes. Je kunt zelf kiezen wat je handig vindt. Ook kun je een cube gebruiken om de vuile was gescheiden te houden van de schone kleding. Dit is ook makkelijk als je weer thuis komt. Je kunt de cube met vuile was zo in de wasmachine leeggooien en de andere spullen weer netjes opbergen in de kledingkast. Koop voor ieder gezinslid een eigen kleur packingcubes zodat deze goed gescheiden blijven. Zo je weet je altijd wat van wie is. Packingcubes zijn er echt in alle soorten en maten en in alle prijscategorieën. Goedkopere varianten vindt je bij Action, Aliexpress, Temu of Shein. Iets duurdere kun je kopen bij Hema, Decathlon of Ikea. Ga je echt vaak op reis en ben je bereidt om wat meer geld te investeren in kwalitatief hele goed packingcubes dan vind je deze bijvoorbeeld bij Reismonkey of andere reis/koffer winkels/webshops. 

Tip 6: Maak gebruik van een inpaklijst

Dit is wel de ultieme tip om het inpakken zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen. Maak een inpaklijst van alles wat je mee wil/moet nemen. Ik vind het zelf het handigste om per tas of koffer een lijstje te hebben zodat alle spullen op de juiste plek terecht komen. Vervolgens ga ik alles bij elkaar verzamelen en leg dit op een overzichtelijke plek bij elkaar (bijvoorbeeld op bed). Alles netjes afstrepen en inpakken in de juiste tas of koffer. Begin op tijd met het samenstellen van je lijst, ik begin zelf het liefst al een paar weken van te voren. Vaak schiet je tussendoor nog wel iets te binnen wat je niet mag vergeten, dit kun je dan nog handig toevoegen aan de lijst. Om het je nog makkelijker te maken heb ik een inpaklijst gemaakt die hier kan downloaden. Deze schaf je 1 keer aan en kun je daarna zo vaak gebruiken als jezelf wil.  

Een inpaklijst is ook super handig als je je kind mee wil laten helpen met inpakken!  

Extra tips voor onderweg

(Lang) reizen met kinderen is niet altijd makkelijk en leuk. Daarom geef ik graag nog wat extra tips voor onderweg! 

Extra tip 1: Geef je kind een eigen rugzak(je) voor onderweg

Is je kind groot genoeg geef hem/haar dan een eigen rugzak(je) voor onderweg in de auto of handbagage in het vliegtuig. Laat je kind zelf wat speelgoed of ander vermaak uitkiezen voor onderweg. Hou er rekening mee dat het speelgoed geen losse kleine onderdelen heeft die makkelijk kwijt kunnen worden. Een eigen puzzelboekje/kleurboekje met wat potloden is ook altijd een goed idee. En vergeet natuurlijk de favoriete knuffel niet. Heeft je kind een eigen tablet of telefoon dan kun je deze (als het kind oud genoeg is) ook in de rugzak bewaren samen met een koptelefoon zodat niet iedereen hoeft mee te genieten van oneindig veel aflevering van paw patrol. 

Extra tip 2: Zorg voor kleine cadeautjes voor onderweg

Vooral jongeren kinderen kunnen snel uitgekeken zijn op het meegebrachte speelgoed. Het is daarom leuk om wat kleine cadeautjes te hebben voor onderweg. Lange autorit voor de boeg? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld na elke 100 km een cadeautje te geven. Kies voor cadeautjes die je kindje meteen kan gebruiken in de auto en wissel deze af met cadeautjes die je kind kan gebruiken op de vakantiebestemming. Zo heeft mijn zoontje ooit van Duitsland tot de bestemming in Italië met zijn nieuwe duikbril op zijn hoofd in de auto gezeten. Ook kun je in sommige cadeautjes een lekkere snack inpakken voor onderweg. 

Extra tip 3: Koop een klein whiteboard voor onderweg

Dit zou je ook als één van de cadeautjes uit extra tip 2 kunnen gebruiken. Een klein whiteboard met whiteboardmarkers is echt een goed idee voor onderweg. Je kind kan er eindeloos op tekenen of schrijven. Zo hoef je niet een heel veel papier mee te nemen als je kind graag tekent of schrijft. Ook kun je het whiteboard gebruiken voor spelletjes zoals galgje of boter-kaas-eieren. 

Extra tip 4: Maak een snackbox voor onderweg

Om gedoe met allerlei verschillende doosjes en zakjes met snacks te voorkomen kun je van tevoren handige snackboxen maken voor onderweg. Deze kun je per persoon maken of maak 1 grote voor het hele gezin. Als je ze per persoon maakt krijg je ook geen ruzie op de achterbank wie er de meeste snoepjes heeft gegeten. De bakjes koop je bij Action, Wibra of online en kun je vullen met de snacks die jullie zelf lekker vinden. Ga je voor gezond of juist voor de zoete/hartige trek? Of maak een goede mix van beiden. Kies bijvoorbeeld voor druiven, worteltjes, bosbessen en snacktomaatjes voor de gezonde variant. Voor de zoete versie kun je kiezen voor m&m's of smarties, spekjes, winegums en koekjes. En hou je meer van hartig dan kun je gaan voor chips, borrelnootjes of gezoute pinda's. Let wel op dat je de snacks niet tijdens het autorijden opeet in verband met verslikkingsgevaar (zeker met kleinere kinderen). Maar bewaar de snackboxen voor bij een tussenstop. Als je kind snel wagen ziek wordt is het ook slim om niet te veel zoetigheid in de box te doen. 

Aftellen maar!

Heb jij na deze tips ook zo'n zin gekregen in de vakantie en kun je eigenlijk niet meer wachten? Wat is er nou leuker om samen met je kind af te tellen tot de zomervakantie! Download hieronder de Jet Vakantie Aftelkalender. Deze schaf je één keer aan en kun je daarna ieder jaar weer opnieuw gebruiken. Print hem uit en kruis de dagen tot de zomervakantie af! Of laat je kind de vakjes inkleuren!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.